|
Здравейте и поздравления за прекрасния и полезен форум!Първия ми пост за съжаление е свързан с тревога.Имам немска овчарка на 1г(преди 5 дена ги навърши).Преди 20 дена ни беше първото разгонване.Точно на рожденния си ден кучето го усетих че е умърлушено,нервно към другото ми куче и не си изяде всичките гранули.Забелязах и една капка слуз до нея с капка кръв.Последната капка чиста кръв беше предния ден.3-4 дена преди това я валя мокър сняг,бесняха с другото,но и лежеше на двора на мокрия бетон,с мокра козина и коремче и на вятър.Мъчех се да я прибера,подсушавах я с хавлия,но реших да се порадва на снега.Тя спи на вън,направил съм и къщичка от ламперия,3см изолация и пак ламперия(около7,5см стена и под),покрив с ламперия битум и битумни керемиди,меки и големи пухени легла,абе топла къща.След като установих че има проблем,веднага я закарах на денонощна клиника и се усъмниха в пиометра.Имаше 39.7 температура,воднисти сополи и дишаше тежко ,учестено и шумно.Доктора видя слузта от вагината,пусна и кръв и левкоцитите бяха 23.8хил от 17.0хил.Биха и широко спектърен антибиотик и на следващия ден ехограф.На ехографа показа съвсем леко уголемена матка,но това се дължало на това че е разгонена,.На 2ия ден кучето взе да живва,температура нямаше,сополи имаше,на обед и правехме пиле варено и имаше голям апетит към него,към гранулите по-малко.Дишаше с някакви хрипове и хъркаше(горе при мен я качих веднага и я наблюдаваме 24 часа).Вначалото на заболяването имаше миризма която изглежда беше от слузта,като на развалено сирене,но в последствие изчезна.Взе да се ближе по вагината по-малко.Вчера я закарах за поредния антибиотик и беше същия доктор.Стисна и вагината и излезе една малка капка слуз,но ми се стори че е почти прозрачна.Вземаха и кръв и се видя леко понижение на левкоцити 22.4 на хил.Беше на 5 инжекции.Пак ми каза че според него е пиометра.Кучето пие нормално вода,уринира нормално,гъсти фекалии,игриво е,изяжда си всичко.Днес цял ден е като лудо,играе,скача,не залита,стабилна и е задницата.Гледам го като човек,яде от началото само Роял Канин за немска овчарка,много се грижим за нея и не сме пестили никакви средства.Сега им оправих 2 рия етаж на къщата да са на по-топло зимата.Говореха ми да не ги изнежвам и т.н.,но зимата ще са в апартамент,сами и на топло.Видях се в чудо от притеснения.Не ми пука за това дали ще има поколение или не,аз съм го взел да го гледам и да ме радва,а не да печеля от него.Просто адски ми е мъчно да я гледам ако я оперирам.Четох че пиометрата се развива на 2 ия месец след разгонването,а тя е буквално все още разгонена-7/8 дена от последната чиста кръв.Според вас това може ли да е пиометра или възпаление вследствие простуда,срив в имуннатансистема и следствие на това възпаление на вагината?И какво да правя и какво да гледам в момента?Всеки съвет от Вас ще ми е от полза.Поздрави на всички и благодаря предваритвлно!
|